Energetska obnova i energetsko siromaštvo tema sastanka državnog tajnika Hanžeka i predstavnika Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Održan je radni sastanak u  prostorijama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje na kojem su uz državnog tajnika Gordana Hanžeka i suradnike nazočili predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 
Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. i iste nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju, energetski razred E i lošiji. Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.
 
Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijeli su 27. ožujka 2014. godine Program energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Cilj je Programa povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života.
 
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2020. godini nastavio je s nacionalnim financiranjem Programa energetske obnove obiteljskih kuća. 25. lipnja 2020., objavljeni su Javni pozivi za građane (su)vlasnike postojećih obiteljskih kuća energetskog razreda (prema Q H,nd) minimalno D ili lošijeg razreda u kontinentalnoj Hrvatskoj ili C ili lošijeg razreda u primorskoj Hrvatskoj.
 
Dodatnih 32 milijuna kuna namijenjeno je za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. Prema socijalnim kriterijima, utvrđenima u Izmjenama programa koje je u svibnju 2020. na inicijativu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja usvojila Vlada Republike Hrvatske, centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi za energetsku obnovu. Predviđene mjere energetske obnove i trošak energetskih certifikatora će tim građanima biti financirane u potpunosti od strane Fonda.
 
Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje nastavit će dosadašnju politiku provedbe i podrške energetske obnove iz nadležnosti Ureda.

Vijesti