Državni tajnik Hanžek predao gotove kuće stradalnicima i sa ravnateljem Draganom Jelićem obišao gradilišta višestambenih zgrada u Glini i Petrinji

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje nositelj je aktivnosti obnove, odnosno uklanjanja te gradnje zamjenskih obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke te dijelova Karlovačke i Zagrebačke županije, nakon potresa koji su u prosincu 2020. prouzročili ljudska stradanja i velike materijalne štete na ovim područjima.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda Gordan Hanžek 15. prosinca obišao je sa suradnicima gradilišta višestambenih zgrada u Glini i Petrinji, te završene obiteljske kuće gdje je simbolično predao nove objekte stradalim obiteljima.

" Moram reći da je 28. srpnja došlo do izmjene programa mjera jer se nalazimo na području izuzetno stradalom u Domovinskom ratu sa slabijom komunalnom infrastrukturom, a sve kuće moraju zadovoljiti komunalne standarde. Osim ovih šest kuća, još je devet u visokoj fazi gotovosti, a otvorena su ukupna 103 gradilišta. Zbog ograničenja građevinskog sektora, koji generira tempo obnove, obnovu stambenog fonda ćemo dovršiti za dvije godine ", izjavio je Hanžek.

Prva je kuća predana je tročlanoj obitelji Vratarić u Dužici, na području općine Lekenika. Dražen Vratarić je sa zadovoljstvom goste proveo kroz kuću površine 70 četvornih metara.

" Posebno nas veseli što je kuća izgrađena s kvalitetnom toplinskom izolacijom, pa će i utrošak energije biti osjetno manji. Jako smo zadovoljni projektom i izvedbom i ne možemo vjerovati da ćemo u njoj provesti toplu zimu. U gradnji je bilo i nekih problema, ali sada se to sve zaboravlja i svima zahvaljujem ", rekao je Vratarić.

Jednako je zadovoljstvo bilo Gorana i Danijele Kucko u Selima pokraj Siska, koji se useljavaju u novu kuću od 50 četvornih metara.

" Danas mi je srce veliko k'o kuća. Na početku izgradnje nije bilo problema, ali kasnije su se problemi javljali. Naša se kuća praktički dvaput gradila jer je za olujnog nevremena stradalo ono što je već bilo izgrađeno. Još ne vjerujemo da ćemo Božić i Novu godinu dočekati u svojoj kući ", kaže Goran Kucko.

Zadovoljstvo novom kućom nisu krile i stradalnice u potresu Đurđa Zuban i Ivančica Kudlek.

Projektom " Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima ", na području Sisačko-moslavačke županije planirana je izgradnja 20 stambenih zgrada s 308 stanova. U tijeku su radovi na 16 zgrada, od kojih je osam u Petrinji, četiri u Glini te po dvije u Topuskom i Gvozdu.

Gradilišta višestambenih zgrada u Glini i Petrinji obišli su državni tajnik Gordan Hanžek i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Dragan Jelić te vidjeli kako napreduju radovi.
 
'' Zadovoljan sam napretkom radova i siguran sam da će sve biti gotovo u dogovorenom roku, 31. prosinca iduće godine '', izjavio je ravnatelj Dragan Jelić.

" Nama je posebna čast da kao lokalni izvođači sudjelujemo u ovom projektu. Četiri objekta izvodi naša Zajednica ponuditelja, tri lokalne tvrtke sa stotinjak djelatnika, a četiri Lavčević d.o.o. Završeni su armiranobetonski radovi na konstrukciji i počela je ugradnja stolarije, izgradnja pregradnih zidova i ravnih krovova, što znači da smo na pola puta ", kazao je direktor sisačke tvrtke "Radanović " d.o.o. Branimir Radanović koji je dodao, '' da danas na području potresa ima i dvostruko više građevinskih radnika svi bi imali posla. ''

Kako je rekao državni tajnik Hanžek, projekt je preuzet na temelju sporazuma između SAFU-a, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Središnjeg državnog ureda, a financiran je 95 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Riječ je o projektu kojim se poboljšava životni standard stradalnika u području stambenog zbrinjavanja.

" Temeljem Zakona o obnovi i Programa, u tim stanovima će biti smješteni stradalnici  oštećenih stanova i kuća u državnom vlasništvu kojima upravlja Središnji državni ured i  vlasnici stanova u privatnom vlasništvu stambenih zgrada koje su uklonjene na temelju odredbi Zakona o obnovi, a koji posjeduju pozitivnu odluku o obnovi, a do tog trenutka im neće biti obnovljeni njihovi stambeni prostori ", izjavio je Hanžek nakon obilaska velikog gradilišta u Turkulinovoj ulici u Petrinji.
 

Vijesti