Državni tajnici Mažar i Milas u posjetu gradu Prijedoru

Slika /slike/SLIKA1.jpg
U četvrtak, 22. studenog 2018. godine, Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske posjetili su grad Prijedor u Bosni i Hercegovini.
 
Cilj posjeta bio je razgovarati s gradskim vodstvom grada Prijedora o mogućnostima poboljšanja uvjeta života Hrvata prijedorskog kraja.
 
Sastanku s gradonačelnikom Milenkom Đakovićem, uz državne tajnike te veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia i generalnog konzula u Banja Luci Zlatka Kramarića, prisustvovali su i Mirko Pandža, predsjednik udruženja građana Altruist i Ana Josić, predsjednica udruge Prijatelji Volara koji su iznijeli konkretne probleme i poteškoće s kojima se suočavaju na tom prostoru. Kao glavni prioritet istaknuto je rješavanje infrastrukture – ceste koje vode do sela i naselja gdje žive Hrvati, pitanje elektrifikacije te obnove kuća. 
 
Na sastanku je zaključeno kako postoji puno prostora za suradnju te je složena lista prioritetnih projekata, projekata bitnih Hrvatima koji žive u Prijedoru te onima koji se žele vratiti u svoje prijeratne domove,  čije rješavanje se može očekivati u što skorijem roku, projekata koje će grad Prijedor realizirati sam te projekata koji se mogu napraviti zajedničkim naporima kako grada Prijedora, institucija Vlade Republike Hrvatske tako i entitetskih i institucija Bosne i Hercegovine.
 
Državni tajnik Nikola Mažar, u svom izlaganju naglasio je; „ Iako je Republika Hrvatska pojedinačno najveći donator u BiH, gdje je za 2.800 obiteljskih kuća osigurala građevinski materijal u vrijednosti od 314 milijuna kuna, vidljivo je da potrebe još uvijek postoje. Uz zajednički napor nastavit ćemo projekte stambenog zbrinjavanja svih onih koji se žele vratiti na ovo područje, a koristit ćemo i fondove Europske unije i programe regionalnog stambenog zbrinjavanja".
 
U svom govoru, državi tajnik Zvonko Milas istaknuo je; „Očekujem da ćemo što prije realizirati  prioritetna pitanja koja su važna za Hrvate i građane Prijedora, a kojima će se omogućiti bolji život svih koji ovdje žive, povratku onih koji se žele vratiti a što će u konačnici imati širu dimenziju, a to je odnos dviju zemalja, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“. Državni tajnik Milas izrazio je uvjerenje kako je ovim sastankom napravljen važan korak naprijed „Vrata suradnje su otvorena. Postoje modeli suradnje koji će doprinijeti boljem životu Hrvata u gradu Prijedoru, što nam je svima zajednički cilj".
 
 "Obje strane su iskazale volju da sudjeluju zajednički u projektima koje je moguće izvesti , a za određene infrastrukturne projekte čekamo da se završe zakonske procedure poput procedura javnih natječaja", rekao je gradonačelnik Đaković koji je izrazio zadovoljstvo sastankom te najavio da će se u budućnosti realizirati više zajedničkih projekata koji su od interesa za građane hrvatske nacionalnosti koji žive na području Prijedora.
 
 Nakon sastanka u uredu gradonačelnika, državni tajnici Mažar i Milas posjetili su tvornicu keksa i čokolade „Mira“ koja je dio grupacije tvornice „Kraš“, te se sastali s predstavnicima Hrvata iz Prijedora u župi Sv. Josipa gdje ih je dočekao velečasni Marko Vidović.
 
Nakon posjeta Prijedoru, državni tajnici posjetili su Briševo gdje su, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, odali počast stradalim Hrvatima sela Briševo, koji su 1992. godine mučki ubijeni u svojim domovima.

Vijesti