Državni tajnik Hanžek nazočio obilježavanju radova spajanja posljednjeg segmenta konstrukcije Pelješkog mosta

  • Slika /slike/NaslovnaPeljesac.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Sinoć je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek nazočio obilježavanju radova spajanja posljednjeg segmenta konstrukcije Pelješkog mosta, kojim je nakon 300 godina povezana cijela Domovina.

Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića povijesnom trenutku prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, nadležni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svečanom govoru obilježio je trenutak spajanja konstrukcije riječima:

"Neopisivo mi je zadovoljstvo reći da je Hrvatska spojena! Ovaj je projekt bio san mnogih proteklih 25, 30 godina i mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300. To je jedno fascinantno, strateško postignuće hrvatskoga naroda i hrvatske države. Ono što se dogodilo večeras, po mom dubokom uvjerenju, najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to učiniti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije.

Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, on spaja i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dapače, on je povezuje. On će ovakav prekrasni, u arhitektonskom smislu, biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac.

Ovo je most kojem ćemo se veseliti, koji će ostati trajna stečevina, ne samo nas koji smo večeras ovdje, nego stečevina svih onih Vlada, saziva Hrvatskog sabora, župana, županija, zastupnika iz ovoga kraja, svih onih koji su težili da se ovaj cilj ostvari.

Ovo je veliki svehrvatski projekt i tako ga trebamo doživljavati.

Posebno mi je drago da je ovo najveći projekt kojeg smo financirali u naših prvih 7 godina članstva u EU, to jest, sufinancirali ga sa 357 milijuna eura nepovratnih sredstava. Naglasit ću još jednom, a to sam rekao puno puta: nema ni jedne druge međunarodne organizacije, ni jednog drugog aktera koji bi dao Hrvatskoj toliko sredstava da realizira ovakav projekt. ''

Vijesti