Državni tajnik Hanžek primio političkog savjetnika Veleposlanstva SAD-a Camerona Millarda

  • Slika /slike/usa/Naslovna USA.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Jučer je u prostorijama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje održan radni sastanak između državnog tajnika Gordana Hanžeka i političkog savjetnika Veleposlanstva SAD-a, Camerona Millarda sa suradnicima.
 
Državni tajnik Hanžek upoznao je političkog savjetnika Millarda s aktivnostima Središnjeg državnog ureda na potresom stradalom području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.
 
“Zahvaljujući volonterima statičarima koji su preliminarnim pregledom stradalih objekata utvrdili stupanj oštećenja i ovisno o razini oštećenja označili objekte crvenom naljepnicom koja znači da je objekt neuporabljiv, žutom koja se odnosi na privremeno neuporabljive objekte ili zelenom koja znači da građani mogu iste koristiti bez ograničenja ili s preporukom, omogućena je daljnja provedba popravaka ili izgradnje objekata na potresom stradalom području.
 
Država će na području proglašenom katastrofom u 100-postotnom iznosu osigurati financiranje konstrukcijske obnove nekretnina u kojima prebiva vlasnik ili njegovi srodnici. Kod financiranja obnove uzeta je u obzir činjenica da se radi o ekonomski slabije razvijenim područjima.
 
Procijenjena vrijednost ukupne izravne štete prouzročene petrinjskim potresom krajem 2020. godine, sukladno pravilima Europske unije i utvrđene metodologije Svjetske banke, iznosi 41,6 milijardi kuna, odnosno 5,5 milijardi eura'', kazao je državni tajnik Hanžek.
 
Politički savjetnik Cameron Millard iskazao je interes za Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RHP), azilante i prava nacionalnih manjina iz nadležnosti Ureda.
 
''Hrvatska u okviru RHP-a ima specifičan položaj. Vrijednost devet odobrenih potprojekata u Republici Hrvatskoj iznosi 23,2 milijuna eura i sastoji se od 17,1 milijuna EUR-a bespovratnih sredstava osiguranih kroz direktne donacije Sjedinjenih Američkih Država kao glavnog donatora za Hrvatsku, te u manjem dijelu Španjolske. Preostalih 6,1 milijun eura osigurano je u proračunu Republike Hrvatske.
 
Hrvatskoj je do sada odobreno financiranje devet potprojekata kroz koje se planira stambeno zbrinuti 410 obitelji. Do sada je završeno šest potprojekata i stambeno zbrinuto 325 obitelji'', rekao je Željko Božić, načelnik Sektora za međunarodne programe.

Vijesti