Državni tajnik Nikola Mažar uručio ugovore o dodjeli financijskih potpora za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini

  • Slika /slike/1812 vijest/80400891_850340758756307_560711047099449344_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Zagrebu, dana 18. prosinca 2019. godine, u prostorijama Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, domaćin svečanosti, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje g. Nikola Mažar, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova gđa. Zdravka Bušić te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, g. Zvonko Milas, svečano su uručili 35 ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini.
 
       Ukupna financijska vrijednost uručenih ugovora o dodjeli financijskih potpora projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranje održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini, iznosi 3.800.000,00 kuna osiguranih u državnom proračunu, a ista se dodjeljuju temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 9. studenog 2017. godine.
 
       S osnova navedenog Zaključka, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proveo je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini, te zaprimio ukupno 152 projektna prijedloga. Zajedničko Povjerenstvo za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske, ocijenilo je sve pristigle projektne prijedloge te odobrilo financijsku potporu za ukupno 35 projekta.
 
       Riječ je o projektima koji se odnose na: poticanje obnove komunalne i socijalne infrastrukture;  poticanje održivog povratka stanovništva na područje Bosne i Hercegovine putem financijske pomoći udrugama i ostalim pravnim osobama u Bosni i Hercegovini, koje svojim djelovanjem mogu pripomoći povratku i svojim aktivnostima doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uvjeta življenja na tom prostoru te stvaranju preduvjeta ostanka stanovništva;  promicanje gospodarskih aktivnosti radi poticaja gospodarskog razvoja;  potpora ustanovama za osobe s posebnim potrebama te potpora aktivnostima vezanim za socijalno ugrožene kategorije, žrtve nasilja, samohrane majke i slično; promicanje centara za povratnike kroz koje bi se realizirali programi pružanja pomoći i potpore povratnicima u Bosnu i Hercegovinu.
 
       Ovom prilikom državni tajnik Nikola Mažar, pozdravio je sve prisutne ispred Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te naglasio kako ga osobno veseli veliki broj pristiglih projekata, što svakako s jedne strane pokazuje potrebu Hrvata u Bosni i Hercegovini da im se na ovakav način pomogne, dok s druge strane pokazuje i povećanu aktivnost hrvatskog naroda na tom prostoru. Naglasio je da se te aktivnosti iz godine u godinu povećavaju, da sam povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu prelazi u održivi ostanak što se može vidjeti u pristiglim projektima kroz koje udruge, poljoprivredna gospodarstva, poduzetnici, svi oni koji se bave s povratnicima, crkva i župe stvaraju projekte koji odgovaraju potrebama sadašnjosti i budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.    
 
       Državni tajnik Zvonko Milas, izrazio je veliku čast što danas može biti prisutan na ovoj svečanosti zajedno sa svojim sunarodnjacima iz Bosne i Hercegovine, s ljudima koji se bore za život Hrvata u Bosni i Hercegovini na način da on bude doista ono što bi svačiji život trebao biti. Naglasio je da upravo zahvaljujući ovakvim projektima i svim dobrim zamislima Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, Vlada Republike Hrvatske prepoznaje te potrebe i omogućuje financiranje ovakvih projekata.

Vijesti

Dokumenti