Hanžek, Tramišak i Petric potpisali Ugovore u vrijednosti 672,3 milijuna kuna

  • Slika /slike/petrinja/Naslovna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Danas su u Petrinji državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric potpisali dva ugovora iz Operativnog programa Europske unije '' Konkurentnost i kohezija''. Prvi projekt se odnosi na Obnovu obiteljskih kuća, a drugi za Uklanjanje i izgradnju zamjenskih stambenih jedinica u vlasništvu Republike Hrvatske na potresom 29. prosinca 2020. pogođenim područjima.
Prvi Projekt koji je Središnji državni ured prijavio za obnovu odnosi se na 1.564 obiteljskih kuća ukupne vrijednosti 323.700.000,00 kuna. Projektom je predviđena kompletna obnova obiteljskih kuća koja podrazumijeva statičku, energetsku obnovu i opremanje osnovnim namještajem – bez obzira na razinu štete od potresa. Kao zamjenske kuće graditi će se 124 kuće koje su u pretrpile tolika oštećenja da je njihova obnova neisplativa. 
Drugi Projekt koji je Središnji državni ured prijavio odnosi se na izgradnju i obnovu 1.013 stambenih jedinica  u zgradama koje su u vlasništvu Republike Hrvatske. Ovim projektom planira se izgraditi 650 novih stanova, a ukupna vrijednost projekta iznosi 348.600.000,00 kuna. 
Potpisivanju Ugovora nazočili su potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i voditelj Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade Boris Milošević,  saborski zastupnik i kandidat za župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak. 
Zahvaljujući EU fondovima osigurano je 672,3 milijuna kuna za obnovu  i izgradnju obiteljskih kuća i stambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke  i Karlovačka županije. Realizaciju ovih ugovora provest će Središnji državni ured do kraja 2023. 
Početkom realizacije ovog projekta koji obuhvaća 2.577 stambenih jedinica, uz pokrenuti proces obnove  obiteljskih kuća označenih zelenim naljepnicama sa nekonstruktivnim oštećenjima, kojih je do danas u projektu prijavljeno 6.490 pokrenuti su procesi obnove u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj  i Karlovačkoj županiji na više od 9 tisuća stambenih jedinica.  Obzirom da je prijava šteta otvorena do 31. prosinca 2021., a sukladno trenutnom stanju prijava i činjenici da su svi  objekti sa prijavljenom štetom jednom pregledani nepunih pet mjeseci od razornog potresa, možemo ustvrditi da je priprema obnove izradom projektne dokumentacije i organiziranom izvedbom radova na 360 obiteljskih kuća započela na 1/3 svih oštećenih u vrijeme potresa nastanjenih stambenih jedinica u obiteljskim kućama i višestambenim zgradama.

Vijesti